ucimoenglish

A site for students of the fifth grade at OS "Miroslav Antic" Futog created by their English teacher

Present Continuous Tense

THE PRESENT CONTINUOUS TENSE

(Sadašnje trajno vreme)

1)    oblik

The Present Continuous Tense se gradi od sadašnjeg vremena glagola “to be” i glagola na koji se doda nastavak -ing (to se zove Present Participle).

Primer sa glagolom “read”

I am reading                we are reading

You are reading          you are reading

He/ she/ it is reading    they are reading

(Česta greška koju ljudi prave je izostavljanje pomoćnog glagola. Znači, ne može da se kaže “I reading”, može samo “I am reading”!!!!)

Sadašnji particip se gradi dodavanjem nastavka –ing na infinitiv glagola. Ukoliko se glagol završava na –e, onda se –e gubi i dodaje se –ing. (make- making; bake – baking). U nekim slučajevima dolazi do udvajanja poslednjeg suglasnika. Ovakve slučajeve je najbolje pamtiti (travel –travelling; stop – stopping; cut- cutting; run – running)

(Još jedna česta greška se pravi kad se glagol završava na –y. Samo kad se posle –y dodaje –e (-es/ -ed), za sadašnje i prošlo vreme –y prelazi u –i . Kod Present Continuous Tense –y ostaje pa se dobija: carry – carrying).

2)    Potvrdni, odrični i upitni oblik

 

Potvrdni oblik: I am watching television.

Odrični oblik: I am not watching television. (odričan oblik se pravi veoma prosto. Rečca “not” se doda između pomoćnog i glavnog glagola.)

Upitni oblik: Am I watching television? (Upitan oblik se pravi inverzijom subjekta I pomoćnog glagola)

3)    Upotreba Trajnog Sadašnjeg Vremena

 

3.1. Present Continuous Tense se upotrebljava za radnju koja se dešava u trenutku govora. Najčešći prilozi za označavanje ove upotrebe su: now, at the moment.

3.2. Upotrebljava se i da označi radnju koja je privremena (odstupanje od uobičajenog). Na primer: We start working at nine o’clock, but for this week only we are starting at 8.30.

3.3. Često ima i značenje budućnosti uz glagole koji označavaju kretanje (arrive, go, come, leave) Primer: It is going to rain. We are arriving at 10 o’clock tomorrow.

« helping with grammar!


Leave a comment